Grenserittet Allroad / Gravel er klassen for sykler med bukkehornstyre. Det er en klasse for menn og en for kvinner. Skal du sykle med bukkehornstyre, må du melde deg på i denne klassen. Gravel sykling har blitt en økende trend først og fremst i Europa og USA, men det er også mange som har fått øynene opp for det her i Norge! Grenseritt-løypa er godt egnet for denne typen sykler og særlig delen fra Norskegrensen er tilnærmet så perfekt som du får det!
Vi har tatt en prat med Gravel-entusiast Torben Wendler som har vært igjennom løypa og testen den! Les mer under.
Hvordan er Grenseritt-løypa i forhold til bruk av Allroad/Gravel-sykkel?
Jeg tenker det er ingen problem å sykle Grenserittet med grusracer / gravel-sykkel. Du bør på forhånd ha vært litt på noen mindre småstier og beherske sykkelen i litt mer krevende terreng, dette for å kjenne hvordan sykkelen reagerer under deg uten dempere. Partiene i Grenserittet der det er teknisk er relativ korte, så du vil uansett kunne håndtere løypa uten store problemer.
Er det noen forskjeller på Svensk og Norsk side av løypa?
Ja, jeg ville påstå at den svenske siden er mer «jobbigt». Her er det flere småkrevende småstier og det er mer variasjon i terrenget, med retningsendringer og opp og ned. Det skal sies at alt er overkommelig, men vil føles nok at kroppen får litt mer juling enn på norske siden. Når en så kommer over på norske siden flyter det mye mer på og grusracer kommer til å oppleves som en fartsmaskin på de heller lengre strekningene med store grusveier.
Har du noen tips til valg av dekk, dekktrykk, utveksling osv?
Jeg ville anbefalt dekkstørrelse fra 38mm oppover. Jeg har selv kjørt hele løypa på 38mm Panaracer Gravelking SK, som egentlig har en bredde på 41mm (målt i følgende test: https://granfondo-cycling.com/de/der-beste-gravel-reifen-test/ ), men kommer til å bytte over til Specialized Pathfinder Pro 42mm, som har scoret veldig godt i forhold til grep. Jeg har prøvd Specialized sine dekk på en tur og har følt meg mer komfortabel til i svingene og på småtekniske partier. Begge ble kjørt på cirka samme dekktrykk. Der ville jeg gått for noe rundt 35-38 PSI (rundt 2,5 bar) avhengig av ryttervekt.
På Grenserittet Light i fjor kjørte jeg 1×11 med oppsett 42 tenner foran og 11-42 bak, det fungerte veldig bra. Jeg har i år gått over til 44 tenner foran og 11-42 bak, og spesielt på tekniske oppover partier må en være bevisst på at man må tråkke godt til. Jeg ville følt meg veldig trygg på 40t oppover foran og jeg mener 11-42 kassett bak er perfekt. Om en har GRX gruppe med Clutch ville jeg satt på clutch på bakgiret for at kjedet er stramt gjennom rittet og tåler humpete nedoverkjøring. Kjører man 2×11 kan man være trygg på både letteste og tyngste gir er bra nok.
I fjor kjørte jeg med dobbelt styretape på noen deler av styre og tipper jeg kommer til å gjøre det samme igjen i år, pluss sykle med gode sykkelhansker, men det er personlige preferanser.
Er det noen skumle partier nedover man må være litt ekstra oppmerksom på tynn hjul?
Ikke direkte skumle, om man er vant til å kjøre med grusracer / gravel også litt utenfor de store grusveiene, men det skal sies at i rittsituasjon vil man gjerne slippe seg løs litt mer, og da skal man nok være litt obs i noen partier på svenske siden, hvor en demper ofte redder litt slag mot kroppen.
Til slutt, har du noen andre tips til de som skal delta i Grenserittet Allroad?
Tipset mitt må være å legge inn noen tekniske partier i treningen de siste ukene, at man kjenner hvordan sykkelen responderer i oppover og nedoverbakke på røtter, steinflater osv. Samtidig teste litt dekktrykk i forhold til det. Hvordan man selv opplever at man flyter godt over stiene og samtidig har ikke alt for hoppende myk sykkel på grusveien.
Et annet tips må være å sykle med camelbak. Jeg gjorde det i min gjennomkjøring for over en uke siden og synes det var meget behagelig og ikke måtte fikle med flasker, da man knapt får en god rolig situasjon til drikke på svenske siden. Der kommer det retningsendringer, oppover, nedover, tekniske partier rett etter hverandre.
Og siste tips må være å ikke kjøre over evne. Det er fort gjort å havne utenfor løype om man ikke har helt kontroll på sine egne ferdigheter og farten man kjører på.