Grenserittet Midt på ett hjul

Halve rittet på halv sykkel

Halv sykkel - dobbel moro

Lørdag 19. August starter det et spesielt lag med syklister i Grenserittet Midt. Vi har tatt en prat med en av dem, Andrew Nicholls. 

-Hvordan startet egentlig dette her? Hvem fikk ideen om å sykle ritt med enhjulssykkel?

For oss så startet det med at kollegaen/kameraten min Bjørn skaffet seg en sykkel for ca 6 år siden. Målet var at han skulle trene opp balansen for å kunne padle bedre i Racer kajakk, men vi fant fort ut at enhjulssykling var minst like moro som kajakkpadling og det ble flere og flere sykler og mer tid balansert opp på et hjul enn tilbragt i en ustø kajakk.

Vi er ikke de første som har funnet på å sykle ritt på ett hjul, allerede i 2014 så syklet Reidar Kaland Olsen Fredagsbirken (92km) på 7t 40m.

Startet som tull

For oss startet det med at en av oss, som tull, sa ‘Halvbirken kunne gå på ett hjul’ Vi har lært oss å være forsiktig hva vi sier, for det er fort gjort at en tulleide blir virkelighet.

-Hvor mange aktive enhjulssyklister vet dere om i Norge? Er dere organisert på noen måte?

Enhjulsykkel Norge Facebook gruppen har nesten 300 medlemmer og i hvert fall 75 har sagt at de er aktiv, tipper det er nærmere 100-150.

-Er det vanskelig å lære?

Noen tar det med en gang mens andre må bruke lang tid. Det som er gøy med enhjuling er at man er aldri ferdig opplært, uansett hvor god man er så er det er alltid noe nytt å lære!

Enkleste måte for deg å finne ut hvor vanskelig eller lett det er å prøve selv, jeg har en passende sykkel du kan låne..

– (Tusen takk, men jeg tror ikke jeg tør) …Finnes det egne arrangementer for enhjulssyklister?

Ikke offisielt i Norge men vi arrangere samlinger og turer på FB gruppen. Internasjonalt så er det større arrangement, ja.

Litt gæren?

-Må man være litt gæren for å sykle 4 mil på enhjulssykkel?

Alt er relativt, vi synes at han som syklet jorden rundt på et hjul er gæren. Nå vi først begynte, var målet om å sykle 9km til jobben hårreisende og å tanke av å sykle 4 mil var fullstendig galskap, men etter hvert at man blir bedre og sykler fortere på større hjul.

-Finnes det terreng-enhjulssykler?

Absolutt, det heter mUni (Mountain Unicycle), og finnes i 24″, 26″, 27.5″ og 29″ med brede (typisk 3″) knastedekk. For mange enhjulsyklister så er en fin mUni tur i terrenget det beste de vet. Det finnes også sykkel med fatbike-dekk.

-Hva fungerer best i terreng – enhjulssykkel eller trehjulssykkel?

Ingen tvil, enhjulssykkel. Er du god nok så kommer du også lengere i vanskelig terreng med et hjul enn 2 hjul!

-Hva skal publikum gjøre når de ser dere i løypa?

Det ordner seg selv tror jeg, det er veldig få som ikke reagerer når de ser noen sykle forbi på ett hjul. Ut fra fjorårets erfaring med HalvBirken var det mange som heiet, klappet, var imponert eller syntes vi var gale, men oppmuntrende og motiverende ord fikk vi fra alle.